Toegangskaarten ďOde aan de Prof Ben Ali Libi.

Kaarten à € 12,50 voor “Ode aan de prof Ben Ali Libi” reserveert u hier

Exposities van 10 oktober t/m 21 november


Het kunstenaarscollectief “Galerie Boven” uit Stadskanaal viert dit jaar haar 20-jarige jubileum met een expositie in Pictura van 10 oktober t/m 21 november. De meeste leden van Galerie Boven wonen en werken in de omgeving van Stadskanaal. Het werk dat zij exposeren is net zo veelzijdig als de kunstenaars en de technieken die zij gebruiken.

Wat inspireert hun werk?
Metaal en stenen van de Hondsrug, fijne kleurdetails, abstractie en minimaliteit, uitdaging, mens-zijn, heftige eigentijdse gebeurtenissen, winter en verstilling, groei en erosie, corona, mens en dier, Texel en nieuwe technieken, krachten en emoties, spel van licht en donker.
Het bijzondere karakter van deze expositie is veelzijdigheid van de techniek en de uitvoering van het geëxposeerde werk: abstracte beelden die steen en metaal combineren, bronzen en natuursteen,
kleurpotlood tekeningen, schilderijen (olie, acryl, drukinkt), collages, etsen, steendrukken, aquarelinkten op papier, fijne inkt prenten.

Op zondag 10 oktober om 15:00 uur wordt de expositie geopend door de kunstenaar Leen Kaldenberg uit Leermens, die bekend staat om zijn schilderijen van het Groningse landschap m.b.v. ei-tempera.

Deze opening is alleen toegankelijk voor genodigden. Vanaf woensdag 13 oktober is de tentoonstelling open voor publiek. Op de zaterdagen 16, 23 en 30 oktober, en op zaterdag 6 en 13 november zijn er om 15:30 rondleidingen, waarbij de werken worden toegelicht. Deze rondleidingen zullen een informeel karakter hebben. De finissage op zondag 21 november om 16:00 uur sluit de expositie af.

De deelnemende kunstenaars zijn:
Roland Beyer
Toon Blokland
Oepke de Boer
Wijna Booij
Stien Breedveld
Riet Ebberink
Willem Labots
Erna Mulder-Simis
Thea Oost
Marius van der Put
Ietje Röhr
Thea Veldkamp
Zwaantje Weishaupt

www.galerieboven.nl

ďOpen, maar geslotenĒ Expositie van tekeningen van Hans Niemeijer


 

“Open, maar gesloten”

Expositie van tekeningen van Hans Niemeijer van 10 oktober t/m 21 november in Pictura.

Hans Niemeijer (1921 – 1990) ontving in Den Haag teken- en schilderlessen van Huub Gerretsen (1897 – 1978) en bezocht daar de Kunst Academie. Na naoorlogse omzwervingen stichtte hij met Ank Alberts een gezin in Bruinisse waar zij, vanwege de watersnood (1953), met hun eerste kind moesten vluchten. Uiteindelijk settelde het gezin in Amsterdam waar het zich uitbreidde met nog 3 kinderen. De verantwoordelijkheden voor het gezinsleven dwongen hem tot een ambtenarenbestaan, hetgeen hem zwaar viel en frustreerde.

Desondanks trof hij in het progressieve Amsterdam van de jaren zestig een milieu waarin zijn kunstenaarschap zich ontwikkelde. Abstracte olieverfschilderijen en gouaches geven blijk van zijn engagement en protest tegen milieuverontreiniging, of van zijn verontwaardiging over de moord op Ds. Marten Luther King. In deze tijd richtte hij o.a. met de beeldhouwer Hein Mader (1925 – 2011) de kunstenaarskring K2 op, waarmee regelmatig geëxposeerd werd.

In 1973 vestigde Hans zich met zijn gezin in Bakkeveen. Vanaf deze tijd maakte de abstracte expressie gaandeweg plaats voor weergave van de natuur. Hij verwierf ook bekendheid met glasmozaïeken, waarvan de ramen in het Romaanse kerkje op de ‘Schoterhof’ in Nieuweschoot een aansprekend voorbeeld is.

De selectie van tekeningen in deze tentoonstelling stammen uit de late jaren zestig tot haverwege de jaren zeventig en zijn evocatief voor de verwarring die zo kenmerkend is voor dat tijdsgewricht.

De tekeningen kunnen worden gezien als een picturale voortzetting van het ‘ecriture automatique’ (automatisch schrijven) uit het DaDa en surrealisme aan het begin van de twintigste eeuw. De tekeningen ontstonden zonder voorop gezet idee of picturale syntax, maar niet zonder doel.

Bekijkt men de selectie als groep, dan wordt de samenhang duidelijk. Het onbewuste spreekt zich uit en wórdt aangesproken. Met enkelvoudige lijn wordt een verwarrende wereld getoond. Deze is bekend én tegelijkertijd bevreemdend. Met het draaien van (ons) perspectief ondergaan de beelden een metamorfose, waarmee nieuwe onverwachte betekenislagen worden blootgelegd en begrepen.

De expositie wordt geopend op zondag 10 oktober om 16:00 uur door de zoon van de kunstenaar, Jan Pieter Niemeijer. Op zaterdag 23 oktober om 15:30 is Jan Pieter Niemeijer aanwezig om een toelichting te geven op het werk van zijn vader.

 

'Gebaren'van Paula Elisabeth de Vries


Van 10 oktober t/m 21 november exposeert Paula Elisabeth de Vries voor de derde keer haar vaastorens met bloemen in de bestuurskamer. Deze wordt dan getransformeerd in een Bloemenkamer en Wonderkamer ineen. Waar vaastorens met bloemen staan, en bloemkristallen en zaaddozen van glas liggen. 

Een aantal kleine beelden hun verhaal tonen en kronen van glas schitteren. Ook zal er een verbeelding te zien zijn, geïnspireerd op 17 de -eeuwse bruidshandschoenen, maar dan in een vrije vertaling. 

Het bindende thema van de tentoonstelling is : “Gebaren”

Alledaagse en rituele gebaren. De gebaren waarmee bloemen geschikt worden, waarmee de tentoonstelling is ingericht, waarmee de objecten zijn gecreëerd.

Maar ook: waarmee men elkaar huwt, of elkaars hand pakt. Gebaren waarmee iemand gekroond wordt. Alledaagse gebaren kunnen ritueel zijn en andersom.

Gebaren naar elkaar waren onveilig geworden, tijdens het Corona- jaar. Maar toch is alles in onze wereld de neerslag of het gevolg van gebaren: 'Allereerst het Leven zelf'.

ĎJe raakt meí, expositie van Titi Zaadnoordijk


Een expositie met tekeningen, lino’s, boeken en objecten van Titi Zaadnoordijk.

Iedereen doet ertoe in het werk van Titi Zaadnoordijk.

Ogen kijken je aan of zien van je weg. Titi’s figuren zijn oprecht,  vaak ingetogen, altijd aanwezig. Het werk van Titi is nooit vrijblijvend. 

Titi tekende handen als symbool voor lijfelijke aanraking. Maar ook de kartonnen figuren, door Titi aangekleed met oude materialen, roepen herinneringen op, verbinden met het verleden. Ze raken.

Een kartonnen vrouw draagt een oude BH. Kanten kleedjes doen dienst als jurken.  

In hun kwetsbaarheid staan Titi’s schepsels rechtop. In hun gevoeligheid en aandacht werken ze troostend. Titi’s werk geeft moed. 

Op zondag 10 oktober zal Titi een gedicht voordragen uit eigen werk aansluitend aan de introductie van J.P. Niemeijer

Titi Zaadnoordijk, www.titi.nl, hallo@titi.nl, 06 29 154 124


Muzikale voorstelling door het Verhalencabinet: Ode aan de Prof. Ben Ali Libi


Op vrijdag 15 en zaterdag 16 oktober om 20.15: reserveren (en betalen) kan nu hier! U ontvangt van ons een antwoordmail met een betaalverzoek. Vergeet niet de datum te vermelden!

“Ben Ali Libi, 

Op een lijst van artiesten,
in de oorlog vermoord,
staat een naam waarvan ik nog nooit had gehoord,
dus keek ik er met verwondering naar:
Ben Ali Libi.
Goochelaar.”

Dit is een fragment uit het gedicht van Willem Wilmink over Ben Ali Libi; artiestennaam van de Groninger goochelaar Michel Velleman die in de oorlog omkwam in Sobibor. 

Op 15 en 16 oktober brengt Het Verhalen Cabinet een ode aan prof. Ben Ali Libi in de grote bovenzaal van Pictura. 

De kaarten kosten € 12,50 per stuk.

Twee dagen voor de voorstelling ontvangt u via de mail een reminder en een toegangsbewijs of code; waarmee u zich kunt melden bij onze tuindeur, Martinikerkhof 26.

U dient een Corona-toegangsbewijs (vaccinatie of recent testbewijs) laten zien en een bijbehorend ID.


Beschildering muur binnentuin.


Een mooi nieuw project bij Pictura: De muur van de tuin zal jaarlijks beschilderd worden door studenten van de Klassieke Academy. 

De studenten kunnen kiezen uit drie thema’s:

  1. Het pand Pictura: haar oud bewoners en de geschiedenis van het pand. 
  2. Pictura en haar geschiedenis van beeldende kunst.
  3. De appel, vanwege de oude appelhof die op het perceel van Pictura lag met verwijzing naar de appel als bron van wijsheid.


Eind augustus j.l. vond de start van dit bijzondere moment plaats: Anne Mensinga, Cleo Rolloos, Pip Ovinge brachten met verf hun ontwerp aan op de historische buitenmuur. Het werk is nog in afronding, en volgend jaar zomer zullen er nieuwe artiesten zijn die een gedeelte van de muur komen schilderen. Work on progress!

Anne Mensinga, bedenkster van het ontwerp zegt hierover: “Het idee was om iets van de geschiedenis van de oud bewoonster van Pictura mevrouw de Ranitz terug te halen (noot redactie: mevrouw de Ranitz was de dochter van de toenmalige burgemeester van Groningen). Zij richtte in 1869 een doorgangshuis op (noot redactie: o.a. in de Mussengang), waar vrouwen met problemen opgevangen konden worden. Ik vond een oude foto waarop een groep vrouwen poseert met daarachter het doorgangshuis. Mijn idee was de geschiedenis van dit gebouw te verenigen met die van Pictura, waar mevrouw de Ranitz woonde. Ik zocht naar een verbinding tussen twee plekken die voor haar belangrijk zijn geweest. De ramen en deuren, te zien op de foto heb ik daarbij als uitgangspunt genomen.”

Succes Open Monumentendag


Zo’n 200 bezoekers bezochten 11 en 12 september ons prachtige monumentale pand in de binnenstad van Groningen. 

De rondleidingen door voorzitter Diederik van der Meide, werden goed bezocht. Aanmelden kon eenvoudig via de reserveerlink op onze website. De bezoeker kreeg de mooie verhalen over de geschiedenis van Pictura en het pand en de bewoners te horen. Ook konden ze meegenieten van een gedeelte van de bijzondere tentoonstelling van Noorderlicht. 

Het was een geslaagde dag vol verhalen en mooie ontmoetingen. We hebben contact kunnen leggen met nieuwe vrijwilligers voor onze tuin. Ook vrijwilliger voor onze tuin worden? Meld je aan via info@pictura-groningen.nl

5-jarig jubileum Expoost in Pictura


In het weekend van 25 en 26 september vierde Expoost haar 5-jarig jubileum.

Pictura doet al van af het begin mee met deze interessante Atelierroute in binnenstad Oost: Expoost ;)

Dit jaar besloten we een heuse workshop analoge portretfotografie te organiseren in samenwerking met Fotoargenta uit de Oude Ebbingestraat. 

Omdat de populariteit van analoge fotografie (vooral onder jongeren) groeiende is konden bezoekers als aanvulling op de expositie kennis maten met 20ste-eeuwse fotofaciliteiten. Foto's maken met een analoge camera, filmrolletjes ontwikkelen en foto's op papier afdrukken in een donkere kamer (doka).

Er was veel belangstelling voor de workshops, het was een groot succes.