25 oktober t/m 6 december 2020


De kunstenaarsvereniging VTNL (VanTyNaarLo) is een vereniging van kunstenaars die wonen of werken in de gemeente Tynaarlo (Drenthe) en omstreken. De vereniging is opgericht in 2006 en heeft in de regel zo’n 25 professioneel werkende leden van zeer diverse pluimage. Zij schilderen, tekenen en beeldhouwen, ze schrijven en maken muziek, keramiek, textiel en grafisch werk. Ook wordt er fotografie, film, illustratie, landschapskunst, performance- en community-art beoefend.

De titel Kunst uit de kop is de naam van het jaar­lijkse kunstevenement dat door corona dit jaar geen doorgang kon vinden. Deze tentoonstelling laat de diversiteit van VTNL in volle omvang zien.

Deelnemende kunstenaars: Anneliet van Beelen, Diek Boerman, Gerda Praamstra, Hieke Veenstra, Hilde Barendse, Jeichien Stapel, Jitske Rinsma, José Geertzen, Linda Keuris, Mare Sliedrecht, Maya Vermeulen, Paul van der Veur, Peter Tholen, RinseKoetjeBil en Sophie Mellema

De opening wordt zondag 25 oktober tussen 15.00 en 16.00 uur verricht door Oetra Gopal, wethouder kunst & cultuur van gemeente Tynaarlo. De opening is alleen voor genodigden.

Zondag 25 oktober van 13.00 tot 15.00 uur en van 16.00 tot 17.00 uur is Pictura gewoon geopend. We laten maximaal 30 mensen toe in het gebouw.

Mondkapjes zijn gewenst.

__________________________________________________________________________


Aldrik Salverda - Drukker om 'e noord

In oktober 2020 is beeldend kunstenaar en graficus Aldrik Salverda vijfendertig jaar graficus en drukker voor collega-kunstenaars. Om dit jubileum te vieren zijn er in Noord-Nederland drie exposities van zijn werk:

Nobilis Fochteloo 3 oktober t/m 13 december

CBK Emmen 10 oktober t/m 13 december

Pictura Groningen 25 oktober t/m 6 december

Speciaal voor dit jubileum heeft hij in samenwer­king met kunstenaars en dichters uit de drie ­noordelijke provincies een fraaie map geproduceerd: Drukker om ’e Noord. De map bevat ­prenten van de beeldend kunstenaars Peter Hiemstra en Christiaan Kuitwaard uit Friesland, Ine van den Heuvel en Eline Krottje uit Drenthe, Annemiek Vos en Aldrik Salverda uit Groningen en gedichten van Eeltsje Hettinga uit Friesland, Suze Sanders uit Drenthe en Tonke Ufkes uit Groningen. Er zijn vijftig mappen gemaakt, waarvan vijfendertig voor de verkoop.

Tijdens de tentoonstellingen toont Aldrik naast de jubileummap werk van diverse kunstenaars en schrijvers voor wie hij in de afgelopen vijfendertig jaar drukwerk verzorgde. Dat zijn onder ­anderen Jan Loman, Fie Werkman, Jan van der Zee en ­Ruloff Manuputty. Verder wordt een animatiefilm getoond die Anne Fie Salverda maakte naar ­aanleiding van een gedicht van Eeltsje Hettinga.

__________________________________________________________________________


De Witte Doos

Helma van de Water & Sacha Landkroon werken samen in keramiek en poëzie. Associërend over het thema Vrijheid ontstonden wel of niet terecht met elkaar in verband gebrachte gedachten. Zij willen elkaar versterken in het verbeelden en verwoorden van het door hen gekozen thema: ‘VAART MAKEN’.

Helma van de Water is keramist. Zij gebruikt de van ouds­her ambachtelijke techniek van het draaien, waar­bij het object wordt gedecoreerd met geometrische lijnvoering en vlakken.

Sacha Landkroon was in 2009-2010 huisdichter van de RUG. In 2015 won hij het Hendrik de Vriesstipendium, waarna hij debuteerde met Terra Incognita. Ten slotte is hij het jongste lid van de Neie Drentse Schrievers­kring.

__________________________________________________________________________