1 september t/m 13 oktober 2013

Tom S. Hageman - Omwille van de kunst


Hekwerk met Caduceus, 100 x 100 cm, olieverf

 

De laatste jaren is Tom S. Hageman vooral in het nieuws als het gezicht van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen. Als onderwijs- en algemeen coördinator organiseerde hij bijvoorbeeld vanaf 2007 achtereenvolgens de exposities: ‘Klassiek op 10’, ‘De Verbazing van het Noorden’, ‘Klassiek in Romantiek’ en ‘De Renaissance in het Noorden’.

Voor Tom S. Hageman is 2013 een bijzonder jaar. Niet alleen bereikte hij zijn zeventigste verjaardag, maar ook voor zijn maatschappelijke activiteiten op het gebied van kunst werd hij geridderd en recent maakten studenten, alumni en docenten van de academie meer dan 40 portretten van hem. Pictura besteedt aandacht aan dit jubileum van deze Groningse kunstenaar.

Al vanaf 1962 is Tom S. Hageman (Amsterdam, 1943) actief in en voor de beeldende kunst. Na zijn middelbare school in Leeuwarden studeerde hij aan de Academie Minerva in Groningen. In vervolg op deze studie bezocht hij ondermeer Turkije, Iran, Afghanistan, Pakistan en India, reizen die zijn ontwikkeling als kunstenaar sterk hebben beïnvloed.

In de jaren zeventig en tachtig gaf hij zelf les aan de Academie Minerva en werd hij tevens actief als voorzitter van de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars. Begin jaren negentig is Hageman onder andere artist in residence en gastprofessor aan de Academie voor Beeldende Kunsten AVU in Praag, tevens reist hij door Polen, Hongarije en Oekraïne. In Praag wordt hij geïnspireerd tot de serie ‘De denkbeeldige stad Praag’. Later in de jaren negentig is hij ‘omwille van de kunst’ in België, waar hij aan grafiek werkt. In 2003 is hij artist in residence in Spanje. Daar ontstaat: ‘Het grote panorama van Callosa d’en Sarria’. Werk dat onder anderen te zien is op de tentoonstelling. 

In 2004 richt hij de Klassieke Academie voor schilderkunst te Groningen op. Inmiddels uitgebreid met een afdeling beeldhouwkunst en een avondschool.

De stijl van Tom S. Hageman is er één van paradoxen: mathematisch en organisch, ruimtelijk en plat, monumentaal en extravagant. Al deze schijnbare tegenstellingen leiden tot een uiterst persoonlijke en magische stijl, waarin elementen uit natuur en cultuur elkaar aanvullen tot een speels geheel. Over deze kunststijl schrijft Liesbeth Grotenhuis, tot 2011 curator van de kunstcollectie van de Gasunie: ‘Als een ware levensdoorgronder onderzoekt Tom S. Hageman de natuur door er met de neus bovenop te zitten, maar dezelfde wetmatigheden blijken universeel als hij maximaal uitzoomt.’

Hagemans werk heeft niet alleen een geheel eigen schoonheid, tevens plaatst het klassieke waarden in een eigentijds perspectief.

De expositie wordt geopend  op zondag 1 september a.s. door Eric Bos, beeldend kunstenaar en kunstrecensent. Opening: 16.00 uur. De tentoonstelling duurt tot 13 oktober 2013.

Klik hier voor de uitnodiging in pdf formaat