23 november 2014 t/m 4 januari 2015


Jack Courant - Foto: Edo Kuipers

Sam Drukker - Minje, een eerbetoon aan de overleving

‘Als het belangrijk is persoonlijk te zijn in je werk, dan moet het toch ook mogelijk zijn het jodendom als onderwerp te nemen.’

Sam Drukker heeft minje gemaakt. Minerva-alumnus Sam Drukker (Goes, 1957) heeft tien Joodse mannen geschilderd. Joodse mannen die de oorlog nog bewust hebben meegemaakt: een verdwijnende generatie heeft hij nog net op tijd vastgelegd. Het verstrijken van de tijd, gaf het project enige urgentie. In samenwerking met het Joods Maatschappelijk Werk zocht Drukker naar overlevenden van de oorlog. Het Jiddische woord ‘minje’ (minjan in het Hebreeuws) verwijst naar het minimumaantal van tien Joodse mannen, dat nodig is voor de Joodse gebedsdienst. Het staat symbool voor een gemeenschap, die bij vreugde en verdriet samenkomt en elkaar steunt. Sam Drukkers Minje laat zien hoe belangrijk het is bij een gemeenschap te horen. Zijn portrettenserie is een eerbetoon aan de Joodse traditie en aan ‘overleven’. Bij dit project is in samenwerking met het Joods Historisch Museum Amsterdam ook een boek uitgebracht waarin alle schilderijen en voorstudies zijn opgenomen.

De expositie is op zondag 23 november om 16.00 uur geopend door Mirjam Rotenstreich, auteur en dochter van één van de tien geportretteerde Minje mannen, Natan Rotenstreich (1912-2014).

Zondag 14 december om 15.00 uur is er een lezing over het Minje project door Sam Drukker en één van de Minje mannen.

Artikel over Sam Drukker in het Dagblad van het Noorden

Artikel over Sam Drukker in de Leeuwarder Courant

 

East Bergholt

East Bergholt is niet alleen de titel van de novelle van Marcel Möring uit 2013, maar ook de geboorteplaats van wellicht Engelands grootste landschapsschilder ooit, John Constable (1776-1837). Geïnspireerd door het verhaal van Möring en de erfenis van Constable, illustreerde Sam Drukker Mörings boek. Hij reisde hiervoor speciaal naar Engeland om de omgeving in tekeningen vast te leggen. De techniek die Drukker hiervoor gebruikte bestond uit luciferhoutjes, die hij in Oost-Indische inkt doopte. 22 van deze werken zijn in Pictura te zien.

___________________________________________________________________________________


Foto: Edo Kuipers