6 april t/m 18 mei 2014

Jubileumexpositie 'Het verhaal van de Groninger kerken'


De Stichting Oude Groninger Kerken viert dit jaar haar 45-jarig bestaan.

De jubileumexpositie Het verhaal van de Groninger kerken toont in tekeningen op grootformaat de verbeelding van elf verhalen over de kerken door Sytse van der Zee. Naast elke tekening van Sytse van der Zee hangt een paneel met daarop het verhaal dat bij de tekening hoort. 

Daarnaast is op de expositie een selectie te zien uit alle andere culturele projecten waarmee de stichting in de afgelopen jaren de kerken onder de aandacht heeft gebracht.

De opening op zondag 6 april om 16.00 uur wordt verricht door de commissaris van de Koning in de provincie Groningen en beschermheer van SOGK, Max van den Berg.

Klik hier voor de uitnodiging in pdf formaat

 


Van Waterspuwer tot Hondenslager

Sytse van der Zee - beeldend kunstenaar, illustrator en docent illustratie creëerde met zijn tekeningen een originele mix van illustratie, cartoon en beeldende kunst. Rondom de kerken die de stichting beheert, zijn vele boeiende, wetenswaardige of soms vreemde verhalen te vertellen. Voor de jubileumexpositie zijn elf verhalen geselecteerd, die tezamen het gehele tijdperk van het bestaan van de kerken bestrijken: van de achtste tot en met de eenentwintigste eeuw, bijna uit elke eeuw een kerk met een verhaal.


Van Focke tot Festival

Naast de hoofdexpositie is in Pictura ook een selectie van elf andere culturele projecten te zien waarmee de Stichting Oude Groninger Kerken de belangstelling voor de kerken heeft gestimuleerd. In de afgelopen jaren zijn vele beeldend kunstenaars, schrijvers, musici en theatermakers uitgenodigd om de kerken op een andere manier over het voetlicht te brengen. Neem de Literaire reeks, het Focke-project of Op Hoogte Gedacht - kunst op kerkhoven.


Bijzondere catalogus 

Bij de expositie verschijnt als catalogus het keerboek Het verhaal van de Groninger kerken met aan de ene kant Van Waterspuwer tot Hondenslager, waarin de werken van Sytse van der Zee met de elf verhalen zijn opgenomen, en aan de andere kant Van Focke tot Festival met daarin de selectie van elf verschillende culturele projecten, waarvoor journalist Joep van Ruiten de begeleidende teksten schreef. Deze uitgave werd samengesteld en uitgegeven in samenwerking met Uitgeverij Philip Elchers en is verkrijgbaar in Pictura en bij Stichting Oude Groninger Kerken.

 

___________________________________________________________________________________