Met werk van de QuasiRealisten: Fokko Rijkens, Ger Eikendal, Hans Hage, Jan van Loon, Jannes Kleiker, Klaas Koops, Mark Lisser, Tom S. Hageman, Wouter Berns en de gastexposanten: Rein Pol en Evelyn van Oosterhout.

 

De leden van de QuasiRealisten scheppen, elk op hun eigen wijze, nieuwe realiteiten door vervreemdende elementen aan hun realistische werk toe te voegen. Elementen als humor, politiek, reclame, decoratie, niet-westerse cultuur, kunsthistorie, tragedie, vervreemding, etc.

 

Hun werk betreft poëtische en verhalende schilderijen langs de randen van de werkelijkheid. Beelden die soms over de rand van de werkelijkheid vallen. Voorstellingen die qua inhoud en titel niet altijd, in elk geval niet direct, hun betekenis onthullen. Zelfs niet altijd voor de schilder. Daarbij voelen zij zich onder meer geïnspireerd door het Surrealisme, Symbolisme, Pictura metafysica en het Magisch Realisme. Geen Dada, maar eerder rara.

 

Men kan de QuasiRealisten ook zien als een reactie op het zogeheten Noordelijk Realisme, de al jaren bestaande beeldtraditie van het realisme in het Noorden des lands.

 

De leden werken vanuit het uitgangspunt: Ieder voor zich en de QuasiRealisten voor ons allen. Qua wijze van schilderen loopt hun werk van fijn tot los schilderwerk met zichtbare verfstrepen. Sommige leden van de groep werken altijd in de geschetste stijl, voor anderen is die stijl een vorm van ‘escapisme’. Momenteel kent de groep 9 leden.

 

De QuasiRealisten hebben sinds 2012 meerdere gezamenlijke exposities achter de rug. Eerst in het Noorden van het land, later in heel het land. Zo exposeerden ze onder meer in BAS10 te Sneek, Pulchri Studio in Den Haag, Kunsthuis De Secretarie te Meppel, Museum Thijnhof in Coevorden, het Ikonenmuseum te Kampen en het Jeroen Bosch Art Center in Den Bosch.

 

De deelnemers aan de expositie in Pictura zijn: Wouter Berns, Hans Hage, Jan van Loon, Ger Eikendal, Klaas Koops, Mark Lisser, Tom Hageman, Jannes Kleiker en Fokko Rijkens. Als gastexposanten doen dit keer mee: oud-lid Rein Pol en beeldhouwer Evelyn van Oosterhout.

 

De opening op zondag 25 maart om 16.00 uur wordt verricht door de nestor van de QuasiRealisten: Jan van Loon.

 

Op zondag 15 april om 15.00 uur houden de deelnemers een rondleiding. Daarvoor kunt u zich opgeven via de mail: info@pictura-groningen.nl of telefonisch: 050 312 29 53. 

 

www.quasirealisten.nl


_____________________________________________________________________________________