Rondleiding Mia Westerhof

Zondagmiddag 28 april vanaf 14.30 uur is Mia Westerhof aanwezig bij haar expositie om te vertellen over haar werk. Wees welkom!

 

__________________________________________________________________________

17 maart t/m 28 april 2019


Nederlandse kring van tekenaars

De Nederlandse Kring van Tekenaars werd in 1947 opgericht en is daarmee een van de oudste kunstenaarskringen op het gebied van tekenen in Nederland. Waren er in de beginjaren nog strenge regels, waaraan een tekening moest voldoen; vandaag de dag is het streven van de kring een zo breed mogelijk spectrum te laten zien van de tekenkunst met een grote diversiteit aan technieken en formaat.

U bent van harte uitgenodigd voor de opening op zondag 17 maart om 15.00 uur. De opening wordt verricht door Patty Wageman, directeur van museum De Buitenplaats

Johan Breuker, Ina Brekelmans, Tom van Campenhout, Lilian Cooper, Annemieke Harkema, Lau Heidendael, Jos Klaver, Wilma Laarakker, Jaap Ploos van Amstel, Ingeborg Oderwald, Jonas Snijder, Jan van Spronsen, Janneke Tangelder, Francisca Tollenaar, Egbarta Veenhuizen, Stefan Venbroek, Danielle Vidal, Marijke Vijfhuizen, Jan Vosman, Fred van der Wal en Mia Westerhof.

__________________________________________________________________________

Godelieve Smulders


‘Wanneer ik de kwast in mijn hand heb en de ingedikte stinkerige inkt staat te walmen, zet ik volkomen onbevangen de kwast op mulberry of bamboe papier. Vandaaruit zet mijn arm zich in beweging en ben ik ongelooflijk benieuwd wat er zich onder mijn ogen gaat voltooien. Wanneer de verbeelding duidelijk wordt stuur ik qua lijnen- en volumespel wat bij. Zo wordt elke tekening een onderzoek, een avontuur op zich. Klaar om vertaald te worden naar een beeld.’

In de Overdiepzaal wordt werk getoond van tekenaar Godelieve Smulders. Smulders volgde haar opleiding aan de Rietveldacademie en de Rijksacademie met een specialisatie beeldhouwen, en heeft zich vervolgens diverse kunstdisciplines eigen gemaakt. Haar inspiratie vloeit vooral voort uit haar maatschappelijke betrokkenheid, maar ook vanuit puur vorm- en materiaal onderzoek. Voor deze expositie selecteerde Smulders een serie tekeningen die in adem zijn gemaakt in groot en klein formaat. Daarnaast toont zij een aantal sculpturen als ruimtelijk geworden tekeningen.

__________________________________________________________________________

Mia Westerhof - Weerzien in Groningen


Mia Westerhof is tekenaar en schilder. Na de opleiding aan ABK Minerva vertrok zij in 1993 naar het westen. Tegenwoordig heeft ze haar atelier in het centrum van Den Haag. Westerhof haalt haar inspiratie uit stedelijke landschappen en veel van haar werk is ter plekke gemaakt. Die interesse in grote bouwwerkzaamheden in de stad begon met de tramtunnel in Den Haag, maar zette zich door naar het ondergrondse werkterrein van de Noord-Zuidlijn. Diverse bouwbedrijven, de gemeente Den Haag en als hoogtepunt het Amsterdam Museum hebben sindsdien haar werk opgenomen in hun collectie. 

Ook de bouwbedrijvigheid in Groningen vormt een bron van inspiratie. In de zomer van 2014 viel haar oog op de bouwput in hartje Stad. Het bijzondere ontwerp van het Groninger Forum sprak haar direct aan. Na een aantal schetsen in houtskool, werd de schildersezel gehaald en maakte ze ter plekke het schilderij ‘Forum’. Westerhof ontving in 2015 de BAS Publieksprijs vanwege de warme uitstraling van roestoranje ‘stempels’. Samen met andere werken is dit schilderij, met uitzicht op het echte Forum te zien in Pictura.


__________________________________________________________________________

Paula E. de Vries


Pictura presenteert voor de tweede maal bloemkunstenaar Paula E. de Vries. In 2017 vulde zij reeds de 18e-eeuwse bestuurskamer van Pictura met hoge vazen, ecologische bloemen, kleine sculpturen, bloem- en schelpenkettingen en bloemvormen van glas, van haar eigen hand. Om de bezoeker het gevoel te geven, in een kamer te staan van een wereldreiziger, vol met achtergelaten schatten, toonde zij haar kleine beelden, gemaakt op steen. Deze stenen waren van reizen meegebracht door kunstenaar Robin Dárcy Shilcock. Met het geheel werd de bestuurskamer tot wonderkamer omgetoverd. Ditmaal verandert zij de ruimte in een voorjaars-wonderkamer, wederom met bloemtorens met ecologisch geteelde bloemen, bloembollen en bloesemtakken, kleine beelden en kronen van glas.

Deze expositie is tot stand gekomen is samenwerking met Stadsboerderij ‘De Wiershoeck’ en duurzame bloemist ‘In de Roos’ te Groningen.

__________________________________________________________________________