9 maart t/m 28 april 2013

Milaan in Groningen


Edland Man

 

Milaan, stad van kunst en cultuur. Van Klassiek tot futuristisch. Van schilderkunst tot vormgeving. Van Leonardo da Vinci tot alumni van ABK Minerva. 

Veel in Groningen afgestudeerde ‘vormgevers’ wonen en werken in Milaan. Pictura heeft drie van hen uitgenodigd om hun werk en de voorbereidingen daarvan te laten zien. Dat zijn Angélique Brouwers, Edland Man en Wike Venema. Voorbeelden van afgestudeerden van wie het creatieve doel of loopbaan zich heeft ontwikkeld en in Milaan een creatieve verrijking heeft ondergaan. Met hun internationale loopbanen laten ze zien dat hun opleiding een goede basis vormt voor verrassende ontwikkelingen. Aan de hand van hun werk kunnen publiek en studenten van andere opleidingen kennis maken met deze boeiende tak van kunst en kunstontwikkeling..

De opening van de tentoonstelling is op zaterdag 9 maart om 15.00 uur. De expositie duurt tot 28 april 2013. De opening wordt verricht door Peter Kooke, directeur Volksuniversiteit Groningen. 

De entree is € 4, -, voor leden € 3, -

Klik hier voor de uitnodiging in pdf formaat

 


 


Angélique Brouwers

 

Angélique Brouwers (1963) heeft tijdens haar studie aan de ABK Minerva stage gelopen in Italië. In 1990 is ze afgestudeerd en teruggekeerd naar Milaan. Ze woont en werkt alweer 22 jaar in deze stad en houdt zich bezig met ‘Graphic and Fashion design’. 

Ze is vooral bezig met het ontwerpen en uitwerken van nieuwe modetrends, keuze van kleuren, stoffen en prints van dames- en kindercollecties. Ook ontwerpt ze prints en etiketten. De afgelopen jaren heeft ze ondermeer gewerkt voor Stefanel, Liabel, Jonny-Q, Superga, Disney, Fido Dido, Chicco en Mirtillo. Voor haar werk is ze elk half jaar twee maanden in India, waar vooral de borduursels worden gemaakt, of in China om de monstercollectie voor te bereiden. Dat doet ze namens bedrijven als Giorgio Kauten en Oviesse. In samenwerking met een Italiaanse hulporganisatie begeleidt ze op dit moment in Ethiopië een groep vrouwen, die hun eigen kleding- en accessoirecollecties creëren en produceren.


 


Edland Man

 

Edland Man (1957) toont een overzicht van zijn gehele oeuvre; (mode)illustraties, foto’s, fotomontages en schilderijen uit de periode 1985 - toen hij in Milaan begon te werken - tot 2012. Series vrij werk worden afgewisseld met series werk in opdracht.

Voor de selectie van zijn werk heeft hij een thema gekozen: ‘Out of Dark’. Het thema heeft met de werkwijze van zijn vroegere mode-illustraties te maken, waarbij zwarte silhouetten de basis en vorm van de uiteindelijke beelden bepalen. Door deze silhouetten deels met kleur te vullen ontstaat diepte en sfeer. Ook in zijn latere fotomontages heeft hij ditzelfde principe geregeld toegepast. Op de expositie worden enkele van zijn nieuwste art series gepresenteerd.

 


Wike Venema

 

Wike Venema (1959) verblijft al ruim 20 jaar in Italië. In 1982 studeerde ze af aan ABK Minerva als algemeen ontwerper. Bij haar afstuderen schreef Jan Wessels: ‘Zo is het wat de geschiedenis van Minerva betreft bijna revolutionair te noemen dat een modeontwerpster als Wike Venema naast kleren ook het bijpassende meubilair kan maken.’  Na haar studie werkt ze als modeontwerpster, shopmanager, designer en buyer. Eind 1993 vertrekt ze naar Milaan en werkt daar als trendwatcher, fashion editor en fashion & beauty editor. 

In 1997 richt ze samen met architect Ernesto Colombo Wedesign op. Een bedrijf dat bestaat uit een studio en een winkel, en dat zich bezighoudt met het ontwerpen en vermarkten van interieur en meubilair als ook van producten van jonge talentvolle ontwerpers. Thema van het getoonde werk is: ‘Versatility’. 

___________________________________________________________________________________