23 oktober t/m 4 december 2016


De in Rasquert woonachtige Maarten Robert laat tijdens deze tentoonstelling vrij werk zien in relatie tot het ambacht van beeldhouwer/houtsnijder. Robert ontving zijn opleiding als ornamenteel beeldhouwer en houtsnijder in de praktijk op Restauratie Atelier Uilenburg te Amsterdam. Sinds 1976 heeft hij een eigen atelier.

 

‘Door mij te verdiepen in oude kunstvormen kom ik tot nieuw werk; geen imitatio maar eerder een weerspiegeling. Op zoek naar de vorm die mij bevalt.’

 

Zijn inspiratiebron is de architectuur en de ornamentiek van de Griekse, Romeinse en Renaissance cultuur. Als tegenhanger is er figuratief werk, in het bijzonder de menselijke figuur, die herkenbaar wordt weergegeven. In dit alles is hij op zoek naar het spanningsveld tussen detaillering en verstilling, tussen vakbekwaamheid en onbevangenheid. Het materiaal is zoals altijd hout, het magma waarin hij de dingen vorm geeft. Een aantal objecten vonden het licht in samenwerking met schilders als: Pieter Pander, Ben Rikken, Matthijs Röling en anderen. Een gedeelte van dit project, genaamd ‘In het licht van de lijst’, is tijdens de tentoonstelling te zien. De expositie wordt geopend op zondag 23 oktober om 16.00 uur door Leo Delfgaauw.


_____________________________________________________________________________________


Kunstlievendgenootschap Pictura en Atelier Horneman doen gezamenlijk mee aan de landelijke grafiek-manifestatie Maand van de Grafiek 2016. Beide galeries houden tegelijkertijd de tentoonstelling ‘Groninger Grafiek’.

De tentoonstelling biedt een overzicht van het huidige aanbod van grafische kunst in de provincie Groningen. Ruim 25 deelnemende kunstenaars laten één of meerdere en verschillende werken zien bij zowel Pictura als bij Atelier Horneman. Bijna alle grafische techieken komen aan bod, zoals: lithografie, linodruk, etsen, sjabloondruk, monotype en houtdruk.

Het doel van de Maand van de Grafiek 2016 is om de grafiek als kunstvorm in al zijn diversiteit een stevige impuls te geven door middel van een landelijke manifestatie in de maand oktober 2016, gericht op zowel een breed publiek als ook op een professionele groep van liefhebbers, kunstenaars en kunsthandelaren. De expositie wordt geopend op zondag 23 oktober om 16.00 uur door Paulina de Nijs. De finissage is bij Atelier Horneman op zaterdag 3 december om 17.00 uur.

De deelnemende kunstenaars zijn: Wim Jonkman / Jittie Wildeman / Geert de Koning / Joep Hommerson / Sietske Bosma / Margherita Pianarosa / Martin Horneman / Elise Madderom / Kristi Neider / Marius Langerak / Koen de Graaf / Ton de Vreede / Esther van Dijk / Dianne Bakker / Sijmon Terpstra / Evelien Bernabela / Anna Mulder / Ineke van Adrichem / Jan Henkel / Gwendolyn van Essen / Maya Vlaanderen / Antje Veldstra / Marjatta Ranta-Iso / Aldrik Salverda / Jan Erik Wedholm / Alex Kalverboer.Maand van de Grafiek

Atelier Horneman

_____________________________________________________________________________________