De komende weken - 17 december 2017 t/m 28 januari 2018 - hebben we weer 3 fijne exposities, in de bovenzaal Lucius met 'Sine Tempus Aeternitas' - een wintersurprise, in de 2 benedenzalen Roel Manschot met ‘Vormen met vergankelijkheid’ en in de Witte Doos Stichting PRINT met ‘365 + 1 DAYS’. De opening is zaterdagmiddag 23 december om 15.00 uur. Dit i.v.m. de verjaardag van Lucius die dag. Iedereen is welkom. De expositie is al wel vanaf komende zondag 17 december al te bezichtigen.


Lucius  -  'Sine Tempus Aeternitas' - een wintersurprise 

Het was altijd een grote wens van Lucius om in de prachtige bovenzaal van Pictura te exposeren. Deze zaal is de oudste expositieruimte van de Stad (1832). Hier exposeerde op een haar na 100 jaar geleden (van 10 tot 25 maart 1918) een grote groep Groninger kunstschilders. Op Wikipedia lezen we: ‘Na afloop van deze tentoonstelling werd door een aantal oudere, reeds gevestigde, kunstenaars getracht een schildersvereniging op te richten. Dat mislukte, maar een aantal jongeren nam het initiatief over. Zij richtten op 1 mei 1918 de Groninger Kunstkring De Ploeg op.’ Vanaf 1921 verwierf deze kunstenaarsgroep bekendheid met de introductie van een stijl van schilderen die tot op heden bekend staat als het Gronings expressionisme.

Dit is een markant historisch gegeven waar Lucius gevoelig voor is. Hij voelt zich als kunstenaar, ook al is het maar als onbeduidend schakeltje, een onlosmakelijk onderdeel van de lange, grillige, historische keten van de (beeldende) kunst. Hoe kan het ook anders; we staan allemaal op de schouders van onze voorgangers, en anderen zullen op hun beurt op onze schouders staan.

Voegen we daarbij het feit dat wat ooit is gemaakt, nog altijd wordt bekeken met een nieuwe blik door jonge ogen - tenminste als ze daar de kans toe krijgen -, dan mogen we vaststellen dat veel ‘oude’ kunst evergreen is; niets meer of minder dan de ‘nieuwe’ hedendaagse kunst!

In dit verband is de vraag gerechtvaardigd: Waar blijft hier de tijd? Welbeschouwd moet het antwoord zijn: In de kunst blijft de tijd nergens! En dus: Zonder tijd de eeuwigheid! Is dat niet waarnaar ware kunst ‘altijd’ streeft?

De tentoonstelling - een soort wintersalon - is samengesteld rond de meerluiken en series die een belangrijk onderdeel vormen van Lucius’ werk. Waar mogelijk worden deze werkstukken aangevuld met losstaande composities, zodat een aardig totaalbeeld ontstaat van zijn kunst.

Met deze tentoonstelling viert Lucius zijn 65-ste verjaardag. ‘Sine Tempus Aeternitas’ is zijn verjaardagsgeschenk aan familie, vrienden, collega’s, liefhebbers/kopers van zijn werk en - last but not least - aan de Stad. En, niet te vergeten, aan alle overige geïnteresseerden en kunstliefhebbers. Iedereen is welkom!

Spreker bij de opening - op Lucius’ verjaardag: 23 december om 15.00 uur - is Jan Bijker (kunstliefhebber).


In de benedenzalen is het werk te bewonderen van Roel Manschot. Manschot haalt zijn inspiratie uit de wijze waarop de natuur zich openbaart, een onuitputtelijke inspiratiebron die voor Manschot gelijk staat aan de vergankelijkheid van het leven. In zijn werk tracht hij de ogenschijnlijk verborgen details van de natuur een eigen gezicht en identiteit te geven. 

In zijn balpentekeningen vormt hij nauwgezet geometrische abstracties en sculpturen op papier. Hierdoor krijgt het lijnenspel een andere dimensie, inhoud en betekenis. Deze repetitieve en geconcentreerde handeling zorgt voor innerlijke rust en contemplatie, met vaak een intrigerend resultaat tot gevolg. De expositie wordt zaterdag 23 december om 15.00 uur geopend door Dinie Wijnmaalen.Je legt hem jaar in jaar uit op je bureau of tafel en dag na dag sta je versteld van het prachtige ontwerp van die datum, gemaakt door het beste wat Nederland te bieden heeft op het gebied van grafische vormgeving. Onder de 366 ontwerpers en illustratoren en 13 grafische bedrijven bevonden zich ook zo’n dertig deelnemers die samen met kartonleverancier ESKA uit Hoogezand-Sappemeer en Binderij Abbringh uit Groningen laten zien wat de drie noordelijke provincies op dit gebied waard zijn. Stichting Print vroeg een keur aan letterontwerpers, grafisch ontwerpers, kalligrafen en illustratoren om een spread te ontwerpen in zwart/wit, waarop de toegewezen datum ergens leesbaar aanwezig moest zijn. Ook bijna dertig noordelijke ontwerpers zeiden toe en leverden een unieke bijdrage aan het boek. Speciaal voor de expositie in Pictura zijn de noordelijke ontwerpen uit het boek gehaald en op groot formaat tot een nieuw boek samengesteld. Het kalenderboek ‘365 + 1 Days’ is verkrijgbaar bij Pictura en via de webshop van Stichting Print, www.buyprint.nl.

_____________________________________________________________________________________