Van 4 februari t/m 18 maart hebben we maar liefst 5 exposities. In de bovenzaal landschapschilder Leen Kaldenberg, in de benedenzalen respectievelijk Antje Stel met schilderijen en Arnold Jipping met fotografie. In de Witte Doos Stichting Print met ‘Bijzondere noordelijke boeken’. Ook tonen we de prijswinnende Sheltersuit van modeontwerper Bas Timmer. De opening is zondag 4 februari om 16.00 uur. Hieronder meer informatie van alle exposities.


De komende weken vullen een selectie van recente werken van Leen Kaldenberg de historische bovenzaal. Kaldenberg woont en werkt als landschapschilder op het Groninger Hoogeland. Met zijn fascinatie voor het Noordelijk landschap werk hij, met zijn eigen visie hierop, binnen de lange traditie van Hollandse landschapsschilderkunst. Kaldenberg’s werken verbeelden landschappen maar het is hem niet te doen om het landschap te duiden. Het zijn veelal pogingen om het waargenomen doordeweekse landschap te analyseren en om te zetten in een beeld. Zijn schilderen is een geconcentreerd onderzoeken en richt zich op de sobere essentie. Details en ensceneringen mijdt hij doorgaans waardoor het landschap een totale abstractie krijgt. In het materiaal, tempera en zijn kleurstellingen liggen sentimenten besloten die alles te maken hebben met zijn beleving van land, licht en lucht. In zijn werk gaat het vlakke open Noord Nederlandse landschap samen met zijn behoefte om met minimale middelen de karakteristieken hiervan te vangen. 

Naast deze tentoonstelling van zijn recente werk vindt tijdens deze opening de presentatie plaats van ‘Over landschap’ een boek waarin 25 jaar werk van Kaldenberg is verzameld. Met teksten van Marjoleine de Vos, dichter en redacteur van NRC Handelsblad, Han Steenbruggen, directeur/ conservator van museum Belvédère en Illand Pietersma, Kunstjournalist DvhN en hoofdredacteur van de KunstKrant. Parralel aan deze tentoonstelling is in Museum Belvédère in Heerenveen een kabinet ingericht met werk van Kaldenberg. 

De opening op zondag 4 februari om 16:00 uur wordt verricht door Han Steenbruggen, directeur/conservator museum Belvédère.

 Antje Stel (1961) is een veelzijdig schilder die de werkelijkheid herkenbaar weergeeft. Zij beheerst verschillende stijlen, waar zij haar eigen invulling aan geeft. In Pictura zijn haar geabstraheerde landschappen te zien. Deze zijn geschilderd met een ruige, brede en losse toets. Wat opvalt in haar schilderijen zijn de aantrekkelijke compositie, harmonie van kleuren en gepaste ingetogenheid. Haar doel is om ‘Het Schone’ uit te drukken door de eenheid van kleur, licht en schaduw. Het eindresultaat is een krachtig olieverfschilderij die de suggestie van driedimensionaliteit suggereert. Haar werk wordt in binnen- en buitenland verkocht.

www.antjestel.nl

 


Fotograaf Arnold Jipping is sinds de jaren ’80 actief bezig met fotografie en heeft een opleiding gehad aan de Fotovakschool in Apeldoorn. In 2003 is Jipping langzaam overgegaan op digitale fotografie en sinds 2010 werkt hij o.a. met een digitale reflexcamera. In Pictura toont Jipping een deel van de beelden die hij de afgelopen 35 jaar heeft gemaakt. De nadruk ligt op werk uit de periode 2010-2017, waarvan de samenhang te vinden is in de lichte verwijzing naar het surrealisme. Jipping maakt beelden met behulp van een camera en een computer. In alle afbeeldingen die hij maakt is de bewerking van de foto een essentieel onderdeel, al is dit niet altijd in alle gevallen direct waarneembaar. Deze werkwijze biedt hem de vrijheid om een beeld in de loop der tijd verder te ontwikkelen. Jipping beperkt zich niet tot ene eindproduct in een vastgestelde oplage; de afdruk is slechts een momentopname.

www.lichtbeeld.nl

 


Pictura presenteert de prijswinnende Sheltersuit van modeontwerper Bas Timmer. Tijdens de Dutch Design Week werden op 28 oktober de Dutch Design Awards uitgereikt. Timmer ontving online en in de tentoonstelling de meeste stemmen van het publiek en is daarmee winnaar van de Public Award. De Sheltersuit is een tot slaapzak te transformeren water – en winddichte jas, die dakloze bescherming biedt tegen allerlei weersomstandigheden. Deze sheltersuits zijn gemaakt van TenCate tent stof, Nomad slaapzakken en 3M Thinsulate. Dit zijn allemaal gedoneerde restmaterialen. Daarnaast wordt er een veelheid aan gedoneerde materialen gebruikt die als het ware ge ‘up-cycled’ worden tot sheltersuit. Inmiddels zijn er meer dan 1800 exemplaren uitgedeeld. Het mes snijdt bovendien aan twee kanten: de sheltersuits worden in het atelier voornamelijk gemaakt door hulpbehoevende mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoals asielzoekers met een verblijfsvergunning, WAJONG’ers en mensen in de bijstand, in samenwerking met statushouders. Via Sheltersuit integreren zij in de Nederlandse maatschappij.

www.sheltersuit.com

___________________________________________________________________________________