4 mei t/m 16 juni 2013

Jan van Loon - 75 - uit een oeuvre


Druivenblad in wijnfles, 100 x 70 cm, olieverf op doek marouflé, 2009

Ter gelegenheid van het 75e levensjaar van Jan van Loon worden vier tentoonstellingen gehouden. Ook Pictura besteedt aandacht aan het werk van deze veelzijdig beeldend kunstenaar. De expositie toont een greep uit zijn oeuvre. Olieverfschilderijen, aquarellen, foto’s en tekeningen.

De kunstenaar laat ons genieten van zijn kijk op de medemens in de vorm van geschilderde portretten en tekeningen van de beperkte en de wachtende mens. Werk waarin soms plaats is voor ironie. Enkele landschappen complementeren de tentoonstelling. Tijdens de expositie is het boek ‘Jan van Loon, 50 jaar op zoek’ te koop.

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 4 mei om 16.00 uur. De opening wordt verricht door Rob Møhlmann, beeldend kunstenaar en eigenaar van Museum Møhlmann in Appingedam. De opening zal muzikaal worden omlijst.

De in De Punt woonachtige schilder en beeldhouwer Jan van Loon (1938) is geboren in Harlingen en opgegroeid in Groningen. Na de HBS studeerde hij aan de academie Minerva. Na zijn afstuderen in 1961 ging hij naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Deze opleiding rondde hij af in 1965. Hij begon te exposeren met etsen en aquarellen in Den Haag en Groningen, later kwamen daar olieverfschilderijen bij. 

Daarnaast is Jan van Loon docent. Hij gaf bijna 25 jaar les aan de academie Minerva en is nu al weer zeven jaar docent aan de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen.

Van Loon beoefent verschillende terreinen van de beeldende kunst. Wat schilderkunst betreft sluit hij aan bij de Nederlandse figuratieve schildertraditie, maar is wat men noemt een ‘losse en stevige’ schilder. Zijn passie ligt bij portretten, landschappen en zeegezichten. En al beweegt zijn werk zich tussen naturalisme en abstractie, het blijft herkenbaar en eenvoudig. Volgens wijlen Diederik Kraaipoel zoekt Van Loon in zijn werk naar oergegevens, naar zaken die pril, onvoltooid of onaf zijn. 

Op zijn tijd onderbreekt hij zijn normale schilderwerk om zich voor een bepaalde periode te wijden aan een bijzondere opgave. Tijdens deze ‘escapades’ is van Loon ondermeer bezig geweest met onderwerpen als reizen, gehandicapten of portretten van collega-kunstenaars. Ironie gaat hij in deze perioden in zijn werk niet uit de weg.

Samen met studenten is Van Loon oprichter van De Noordelijke Aquarellisten. Ook is hij lid van diverse andere kunstenaarsverenigingen, zoals van de Nederlandse Vereniging van zeeschilders, de Noordelijke Realisten, de Quasirealisten en het Drents Schildersgenootschap. Van het laatste genootschap was hij 12 jaar voorzitter.

Toen hij zeventig jaar werd, kwam: ‘Jan van Loon, vijftig jaar op zoek’ uit. In dat boek noemt Harry Tupan de schilder een artistieke ‘duizendpoot’.

Schilderdier en vakman Jan van Loon heeft vele tentoonstellingen gehad. Geregeld heeft hij solo-exposities, maar zijn werk is ook te zien tijdens tentoonstellingen met anderen. Hij exposeerde in veel Europese landen en ook in Amerika en Australië. Nu heeft hij op zijn vijfenzeventigste jaar een viertal exposities, waaronder twee solotentoonstellingen. Naast Pictura exposeert hij momenteel in galerie Vanderveen/CBK Drenthe te Assen. Op 5 mei a.s. start in galerie Musch in Anloo een expositie, samen met de Noordelijke Aquarellisten. In september is zijn werk te zien in galerie Brink in Yde.

 

Klik hier voor de uitnodiging in pdf formaat

 


 

Spiegelbeelden,  30 x 30 cm, Olieverf op paneel, 2012