Jan Steen & Vrienden - De Gevleugelde Verbeelding


25 oktober t/m 6 december 2015

De gevleugelde verbeelding verwijst naar een van de favoriete thema’s van Jan Steen. In zijn werk gebruikt hij archetypische situaties waarin mensen willen vliegen en dat niet kunnen. Het Icarusverhaal is daar een voorbeeld van en vormt een bron van inspiratie. Een ander thema in zijn werk betreft balans en evenwicht: mensen die zich op een wankele basis staande proberen te houden. Deze thema’s heeft hij in bronzen beelden en tweedimensionaal werk gestalte gegeven. De vrienden van Steen, Herman van Hoogdalem, John Stoel, Patricia Suer en Koen van der Velden, hebben hun blik op hem weergegeven en een van hen combineerde eigen werk met een vogel-mens van de hand van Steen. De expositie wordt zondag 25 oktober om 16.00 uur geopend met een openingswoord van kunsthistoricus Geert Pruiksma en een performance van Patricia Suer van Theater Suer.

Klik hier voor de uitnodiging in pdf formaat

Website Jan Steen


Patricia Suer (1957) maakt uit ijzeren plaat fantasievolle figuren, beelden en attributen. Hiermee speelt zij (solo) in haar theatervoorstellingen waarbij de objecten als decor en de figuren als personages fungeren.  Zij heeft zich ontwikkeld tot een eigenzinnig kunstenaar die uit de losse pols ijzer klopt, buigt en zaagt tot prachtige figuratieve beelden. Sinds enkele jaren is Suer begonnen met het exposeren van veelal nog in gebruik zijnde maskers, dieren en allerlei andere figuren en objecten. Zo leidt haar kunst twee levens: een actief leven in het (natuur)theater en een ‘stilleven’ in galerieën en tentoonstellingen.

www.theatersuer.nl

-

Beeldend kunstenaar en docent abk Minerva Herman van Hoogdalem (1956) houdt zich momenteel bezig met ‘het late strand’ en ‘Gezichten van dementie’.

www.hermanvanhoogdalem.nl

-

Fotograaf John Stoel (1940) is ooit begonnen met opdrachten op het terrein van industrie en publiciteit. Later legde hij zich meer toe op de beeldende kunst sector. Naast werk in opdracht fotografeert hij landschappen en structuren, vaak in series. Deze foto komt uit een nieuwe serie ‘Observaties onderweg’.

Artikel over John Stoel in Moors Magazine

-

Beeldend kunstenaar Koen van der Velden (1951) is sinds 2000 bezig met het ontwerpen en vervaardigen van lichtobjecten gemaakt van verschillende materialen zoals hout, glas, aluminium en polyester. Geïnspireerd door de architectuur en zeevaart geeft hij objecten vorm doormiddel van open en transparante delen, maatvoering en lijnenspel. Ook maakt van der Velden kleinere papieren lichtobjecten. Hij gebruikt hiervoor techniek, gebaseerd op zijn ervaring als illustrator en grafisch ontwerper van bouwplaten.

www.koenvandervelden.exto.nl

_____________________________________________________________________________________