13 december 2015 t/m 24 januari 2016


Berookte Beelden & Verder

Ron Glasbeek (1952) studeerde in 1976 af aan Academie Minerva in Groningen. Hij is werkzaam als beeldend kunstenaar en creatief producent. Na een aantal solotentoonstellingen in het land is Glasbeek voor de expositie in Pictura de samenwerking aangegaan met Maria Koijck.

Onder de titel Berookte Beelden maakte Ron de afgelopen jaren grisailles en werk in kleur met als thema verleden en heden van Roma en Sinti in Europa. De schilderijen laten een bitterzoet verhaal zien waarin de reislust en vrijheidsbehoefte van Sinti en Roma worden doorkruist door registratie, razzia’s en deportatie in de oorlog en het leven in de zigeunerkampen en -wijken na de oorlog.

& Verder! bestaat ondermeer uit portretten van markante medewerkers van Noorderzon, die Ron dagelijks op het festival maakte, in het kader van het 25 jarig jubileum in 2015. 


Maria Koijck (1965) heeft enkele jaren theatervormgeving gedaan op Academie Minerva. Koijck werkt als ruimtelijk ontwerper en kunstenaar. Ze kreeg in 2009 de mogelijkheid om als fotograaf mee te gaan met de organisatie ‘Save the children’ naar de krottenwijken van Freetown in Sierra Leone. Na een bezoek aan het strand, waar ze een enorme berg plastic afval aantrof, werd ze zich bewust van haar missie. Sindsdien wijdt ze als ‘community artist’ haar beeldend werk aan bewustzijnsontwikkeling over de consequenties van zwerfafval voor onze aarde. 

Tijdens deze tentoonstelling presenteert Koijck een drietal autonome beelden die aansluiten bij het werk van Ron.

De expositie zal op zondag 13 december om 16.00 uur worden geopend door algemeen directeur van Noorderzon Femke Eerland en toneelschrijver/kleinkunstenaar Jan Veldman.


___________________________________________________________________________________

Annemarie Timmer & Martin Tervoort


‘CRYPTE AAN ZEE’

Beeldend kunstenaar Annemarie Timmer en dichter en musicus Martin Tervoort zijn voor deze expositie de samenwerking aangegaan. Het resultaat is een interessant samenspel tussen beeldende kunst en het gesproken woord.

Annemarie Timmer [1956] heeft gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva en is aan de Rijksuniversiteit Groningen gepromoveerd op kunstkritiek. Sinds 1980 is Timmer werkzaam als beeldend kunstenaar. In haar tekeningen en schilderijen verwerkt Annemarie Timmer vaak indrukken van reizen en is een voorliefde voor de schemerige atmosfeer van middeleeuwse steden en gebouwen te ontdekken. Vooral crypten, kapellen en kerkhoven blijken fascinerende plekken, waar de tijd stilstaat en dynamiek geen rol speelt. Een ander thema in haar schilderwerk is het geabstraheerde landschap, vooral de kustlijn. Tenslotte zijn er de incidentele bevliegingen en fascinaties zoals die voor de vorm van een hoed.

Martin Tervoort [1944] is een veelzijdig musicus en dichter. Als muzikant karakteriseert hij zichzelf als omnivoor. Tervoort heeft een voorliefde voor de jazz maar bevind zich tegelijk in het grensgebied met onder andere geïmproviseerde moderne muziek, alsook rock, blues, funk, soul en wereldmuziek. Sinds 2005 is Tervoort ook werkzaam als dichter en is hij – onder het pseudoniem Yde van Reide – onderdeel geworden van het Groninger dichters collectief WP99 waarin hij vooral inspiratie vind in de relatie tussen tekst en muziek.

___________________________________________________________________________________