EXPOSITIE 'Edzard Koning (1869-1954) - Terug in Pictura'

Natuur en Figuur van een Groninger schilder

________________________________________________________________

19 september t/m 17 oktober 2010


Na een inspirerende jeugd in de provincie werd de jonge Edzard Koning aangetrokken door de vele kunststromingen rond 1900. Als Impressionist en als volgeling van de Haagse School was hij een romanticus die geloofde in een bezielde natuur. Zelf noemde hij zijn stijl:†verdroomd impressionisme.

Behalve als schilder werd hij zeer gewaardeerd om zijn illustraties van Van Eedens De Kleine Johannes (1898) en Ella in het FeeŽnrijk (1902) en bekend door zijn medewerking aan de Verkade Albums (1914-1918).

In 1907 stelde hij zijn werk voor het eerst tentoon in†het gebouw van het Kunstlievend Genootschap Pictura. Een eeuw later is hij terug in Pictura met een breed overzicht van zijn oeuvre uit de familiecollectie.†

Opening: zaterdag 18 september om 16.00 uur door Margriet Verkade, beeldend kunstenaar. Bezoekers ontvangen op de opening van de expositie een catalogus van de tentoongestelde werken.

Anton Siedsma geeft op vrijdag 24 september om 14.00 een lezing met als titel: 'Ontstaan en Bestaan van de Verkade-albums'.

Op zondag 26 september om 14.00 uur geeft Elizabeth Yates, kleindochter van Edzard Koning, een lezing en†een rondleiding.

Een deel van de tentoongestelde werken is te koop.

Klik hier voor de uitnodiging in pdf formaat

www.edzardkoning.nlFotografie : Albert Jongs