26 januari t/m 8 maart 2020


65 jaar  Drents Schildersgenootschap

Het Drents Schilders Genootschap (DSG) is in 1954 opgericht door enkele vooraanstaande, in Drenthe wonende en werkende kunstenaars. Het aanvankelijke doel was het verbreiden van beeldende kunst in Drenthe door middel van exposities. Dat heeft geleid tot ruim 150 tentoonstellingen. In 1977 ontvangt het genootschap de Culturele Prijs van Drenthe. In 2010 is deze prijs toegekend aan lid Albert Rademaker en in 2012 aan Alfred Hafkenscheid.

In de loop der jaren hebben zich ook grafici, keramisten, ruimtelijke vormgevers en fotografen bij het DSG aangesloten. Inmiddels is het DSG uitgegroeid tot een groep van 37 beelden­de kunstenaars die allen op enigerlei wijze met Drenthe ver­bonden zijn. Door de variatie in thema’s, technieken en richtingen bieden zij een goede doorsnee van wat er in Drenthe leeft op het terrein van de beeldende kunst. Van klassiek tot het nieuwe realisme, met invloeden van het surrealisme, de conceptual art en het impres­sionisme. 

Vanaf 2011 organiseert DSG gemeenschappelijke exposities en uitwisselingen met kunstenaars uit Ostfriesland. Sinds 2016 beschikt het DSG over

een eigen galerie in Warenhuis Vanderveen in het centrum van Assen. Vandaag de dag worden er ook exposities over de lands­grenzen georganiseerd, ­bij­voorbeeld in Zweden en andere delen van Duitsland. 

Belangrijk thema is en blijft het prachtige Drentse landschap. Van puur tot de menselijke ingrepen daarin. Al dan niet in harmonie. Continue verandering en het verdwijnen van de oorspronkelijke natuur komen indringend aan bod en worden op velerlei wijze geïnterpreteerd. 

Ook de mens wordt door de kunstenaars vaak als thema gebruikt, in portretten, in poëtische en intieme situaties, maar ook in magische en bevreemdende ruimtelijke omgevingen. In deze ruimtelijke werken tonen mens en dier op fascinerende en breekbare wijze hun eigen aard en veroveren planten op meerdere manieren de ruimte.

Veel DSG-kunstenaars brengen in hun werk listige, humoristische, verstopte en provocerende boodschappen over, die door de kijker moeten worden ontraadseld. Woordspelingen in de titels van de werken en het geven van een nieuwe betekenis aan gevonden dingen en gebruiksvoorwerpen herinneren aan de magisch realisten, surrealisten en conceptuele kunstenaars.

Aan het 65-jarig bestaan van DSG is door het genootschap uitgebreid aandacht besteed. Het verlengt die viering met een expositie in Groningen. In Pictura.

De opening wordt zondag 26 januari om 15.00 uur verricht door Klaas Koops, beeldend kunstenaar en voorzitter van de expositiecommissie van Pictura.

Mogelijk gemaakt door het Beringer Hazewinkel Fonds


Erik van Ommen


Rita Lentz


Herman v.d. Poll


Annemarie de Groot


Albert Rademaker


Ben Snijders