28 oktober t/m 9 december 2012

Ben van Voorn (1927-2004)


Dagboekpagina herfst, 1993, aquarel 29,5 x 21 cm

28 oktober t/m 9 december 2012

Schilderijen, aquarellen, tekeningen, prenten & aardewerk

2012 is Marten Toonder-jaar. Aanleiding om aandacht te besteden aan leven en werk van Ben van Voorn.

Van 1948 tot 1955 werkte illustrator, schilder, tekenaar en graficus Ben van Voorn voor de studio van Marten Toonder. Ook na zijn verhuizing naar Yde in 1958, tekende hij tot 1969 nog diverse strips voor deze studio. Voor de Bommel-film ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ maakte hij de achtergronden, en hij werkte aan twee Franse Asterix-films. Van Voorn tekende ook zelf strips, cartoons en boekillustraties.

Ben van Voorn werkte met uiteenlopende stijlen en in verschillende materialen en technieken; van uitgewerkte schilderijen, vlot opgezette aquarellen en pentekeningen tot houtsneden en prints. Onderwerpen zijn vooral landschap, stilleven en portret, maar ook sprookjesachtige taferelen.

Op de tentoonstelling, die circa 150 werken omvat, komen alle aspecten uit Van Voorns oeuvre uitgebreid aan bod. De getoonde schilderijen, aquarellen, tekeningen, prenten en wandborden komen uit particuliere verzamelingen uit heel Nederland en uit het Drents Museum, dat in de loop van de jaren een omvangrijke collectie van Van Voorns werk heeft opgebouwd.

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 28 oktober om 15.00 uur door kunstenaar Sam Drukker. Daarna wordt het eerste exemplaar van het boek ‘Notities van een veelzijdig kunstenaar’ door Sim Visser aangeboden aan de familie van Voorn.

Van 1 november tot 21 december is er ook een kleine tentoonstelling van werk van Ben van Voorn te zien in het Gemeentehuis van Tynaarlo in Vries.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek ‘Notities van een veelzijdig kunstenaar’, waarin leven werk van Van Voorn uitgebreid wordt beschreven. Auteurs: Aafke Steenhuis, Robin d’Arcy Shillcock, Sim Visser e n Jan Willem de Vries. Het boek is een uitgave van uitgeverij Ph. Boucher te Midlaren en kost € 29,50. Het boek is te verkrijgen bij Pictura  en via: www.glasenboekmidlaren.nl/benvanvoorn.html


Bommelstein bij nacht, 1983, achtergrond uit de film “Als je begrijpt wat ik bedoel” van Rob Houwer