Dirk Beintema (1948) woont en werkt in Leeuwarden. Als schilder is hij autodidact. Een belangrijke inspiratiebron voor hem is de natuur, dat wil zeggen het landschap, met name het Noordelijke landschap: Fryslân, Groningen en Drenthe. Daarin vindt hij dorpsgezichten, weiden, wolkenluchten, fluitenkruid, koolzaad, bouwland, de eilanden met duinen en de zee, het merengebied van Fryslân en de Waddenkust. Daarnaast vormt de schilderkunst, soms ook zijn eigen werk, een belangrijke inspiratiebron.

De expositie in Pictura toont een overzicht van zijn werk uit de periode 1977 tot 2017. Interessant is daarbij de ontwikkeling die de schilder in zijn werk heeft doorgemaakt van klassiek naar expressionistisch. In enkele stappen wordt die ontwikkeling in beeld gebracht, op weg naar kleurrijke expressionistische landschappen. 

Bij de expositie heeft Beintema een catalogus in boekvorm gemaakt. Deze is te koop, even als de meeste schilderijen. De expositie wordt op zondag 11 december om 16.00 uur geopend door hemzelf. Zijn broer Arjen zorgt voor de muzikale omlijsting.

_____________________________________________________________________________________Pictura presenteert een selectie zeefdrukken van de in Groningen geboren Peter O. Gerrits (1948). Gerrits is anatoom, neurowetenschapper, docent en sinds 1992 zeefdruk kunstenaar. Als kunstenaar specialiseert hij zich in ambachtelijk, handmatig vervaardigde zeefdrukken waarvoor hij lessen volgde bij het Grafisch Centrum Groningen. 

Met name dit handmatige aspect van zeefdrukken maken in combinatie met primaire, esthetische vormen, soms in monoprint, is wat hem interesseert. Gerrits heeft bovendien een passie voor modern design en zoekt uitdagingen in nieuwe vormen en technieken. Zijn werken worden vaak ondersteund door de gedichten van zijn echtgenote Bea Sportel Bolt. In het algemeen kenmerkt het werk van Gerrits zich door een hoge mate van abstractie, en gezien zijn achtergrond speelt ook medische thematiek vaak een rol in zijn werk. Een deel van zijn werk is sinds kort permanent te bezichtigen bij de Stichting Nobilis, Centrum voor Prentkunst te Fochteloo. De expositie wordt op zondag 11 december om 16.00 uur door hemzelf geopend. 

_____________________________________________________________________________________


Groninger Kunstkring De Ploeg houdt haar jaarlijkse WinterSalon in Groningen. In de Van Houtenkamer in Pictura is een interessante presentatie te zien van nieuw Ploegwerk.

Op zondag 11 december vanaf 14.30 uur kunnen de Vrienden van de Ploeg een Ploegprent 2016 in ontvangst nemen. De Ploegprent is een origineel kunstwerkje, meestal grafiek, speciaal vervaardigd voor de Vrienden. Silvia Benniks heeft dit jaar de Ploegprent gemaakt en ook nu wordt er onder de aanwezige Vrienden een ingelijst exemplaar verloot. Aansluitend volgt om 16.00 uur de officiële Pictura-opening van de overige exposities in de bovenzaal. Iedereen is van harte welkom op deze gezellige WinterSalon-middag met Chocomelk en kransjes.

_____________________________________________________________________________________


In wol gehaakte flessen, schalen en schotels in ritmisch palet onder het strijklicht van de ‘witte doos’ vervreemden vorm van betekenis. De vierde en laatste presentatie van gastcurator Han Steenbruggen laat een uit meerdere onderdelen bestaand wandobject zien van Jet van Oosten.

_____________________________________________________________________________________