Barend Blankert: ĎHet was op een dinsdagí


Man op zolder Collectie Drents Museum, schenking ING collectie, Nederland (foto- Tom Haartsen)

De winnaar van de J.K. Egberts-publieksprijs 2015, Barend Blankert (1941) exposeert in Pictura met de tentoonstelling ‘Het was op een dinsdag’. Blankert is momenteel woonachtig in Frankrijk maar heeft zijn roots in Groningen liggen waar hij o.a. ruim 20 jaar docent schilderen is geweest aan de academie Minerva. De titel van de expositie refereert aan waar Blankert zijn inspiratie vandaan haalt. ‘Het was op een dinsdag’ drukt als het ware uit dat Blankert vooral het gewone leven schildert. Alles in zijn om-geving kan hem inspireren. De expositie in Pictura toont een selectie werken die Blankert de afgelopen 36 jaar op diverse plekken heeft gemaakt, waaronder in Groningen, Marokko en Frankrijk. Daarnaast wordt er een unieke bijdrage van 8 werken uit de collectie van het Drents Museum tentoongesteld. 

De expositie wordt zondag 6 maart om 16.00 uur geopend door Harry Tupan, adjunct-directeur van het Drents Museum.

_____________________________________________________________________________________


Individueel exposeerden deze ontwerpers in diverse galeriën en musea in Nederland, Italië, Spanje, Hongarije en de USA. Pictura is er trots op om deze kunstenaars nu samen te brengen en out of the blue te halen tijdens een expositie in Groningen. Allemaal hebben ze speciaal voor deze tentoonstelling een sieraad ontworpen, gebaseerd op het thema Out of the Blue en ze tonen daarnaast eigen vrij werk.

Met een werkgroep is in 2014 een onderzoek gestart om te kijken welke sieraadontwerpers in Noord Nederland en net over de grens) kwalitatief bijzonder en verrassend werk maken. Het innovatieve materiaalgebruik en design is daarbij als uitgangspunt genomen. Tijdens de expositie zullen een aantal van hen inleidingen en workshops verzorgen. Kijk voor de data op onze website en op facebook. 

De opening zal zondag 6 maart om 16.00 uur worden verricht door Herma Grimmius, directeur van de zilverkamer van Appingedam.

DEELNEMENDE KUNSTENAARS 

Hermann Arends Leer

Marjo van den Bekerom Groningen 

Leo Cahn Wilhelminaoord

Karen Gillis Groningen 

Eva Kipp Kloosterburen 

Jeanet Metselaar Groningen 

Jet Mous Suawoude 

Auk Russchen Warffum 

Jacquelien Sluis Groningen

Marjanne Sorgdrager Feerwerd 

Hiltje Wijnia Oudemirdum

_____________________________________________________________________________________

EXTRA PROGRAMMA

Donderdag 10 maart om 15.00 uur

Eva Kipp vertelt over haar werk.

 

Zondag 20 maart om 15.00 uur

Marjan Sorgdrager vertelt over het maken en bewerken van zilver.

 

Zondag 27 maart om 15.00 uur

Leo Cahn praat over ‘Magnesium en Wij’ (het materiaal waarmee hij veel werkt). 

 

Zondag 3 april tussen 14.00 en 16.30 uur

Sieraadontwerper Jeanet Metselaar geeft deze middag een workshop. In de inspirerende omgeving van de sieraadtentoonstelling maakt u zelf ook een klein origineel sieraad. De kosten voor deelname zijn €10,-. 


_____________________________________________________________________________________